# UNDERSTANDING AND IMPLEMENTING ULTRA-SHORT RACE-PACE TRAINING (USRPT): A TWO-DAY SEMINAR FOR COACHES AND SWIMMERS

Brent S. Rushall, PhD

**Professor Emeritus** 

#### San Diego State University

#### The Program Day 1

### Saturday March 22, 2014 - 10:30 AM to 6:30 PM

Topic Number and Start Time	Торіс	Scheduled Amount of Time
Day 1 1 - 10:30 AM	Introduction to the training response in swimming [Rushall & Pyke, 1991. <i>Training for sports and fitness</i> ; Rushall, 2003. <i>Foundational principles for physical conditioning</i> .]	45 minutes
<b>2</b> - 11:15 AM	Principles to guide physical training programs [Rushall, 2003. Programming considerations for physical conditioning.]	45 minutes
<b>3</b> - 12:00 PM	What needs to be accommodated to be in compliance with scientific findings.	30 minutes
12:30 PM	One-hour lunch break.	60 minutes
<b>4</b> - 1:30 PM	Introduction to USRPT - [Rushall, 2013. Swimming Energy Training in the 21st Century: The Justification for Radical Changes.]	90 minutes
<b>5</b> - 3:00 PM	Part I: Formulating and writing USRPT macrocycles, microcycles, and training sessions.	45 minutes
<b>6 -</b> 3:45 PM	Part II: Formulating and writing USRPT macrocycles, microcycles, and training sessions.	45 minutes
<b>7</b> - 4:30 PM	The peculiar case of 50 m training.	45 minutes
<b>8</b> - 5:15 PM	Summary; Questions and answers	75 minutes
6:30 PM	End of Day 1.	

## The Program Day 2 Sunday March 23, 2014 - 8 AM to 4:15 PM

Topic Number and Start Time	Торіс	Scheduled Amount of Time
Day 2 10 - 8:00 AM	Brief revision of USRPT training fitness component; USRPT compared to traditional training [Rushall, 2013. USRPT and traditional training compared.]	30 minutes
<b>11</b> - 8:30 AM	How the brain organizes race-pace specific technique and energy supply. Pedagogical principles for developing USRPT techniques [Rushall, 2013. A swimming technique macrocycle.]	30 minutes
<b>12</b> - 9:00 AM	The major physics and mechanics principles of competitive swimming strokes.	90 minutes
<b>13</b> - 10:30 AM	Cavitation and a Bulbous-bow model	45 minutes
<b>14</b> – 11:15 AM	Reducing resistance: Streamline.	30 minutes
11:45 PM	One-hour lunch break.	60 minutes
<b>15</b> – 12:45 PM	Reducing resistance: Breathing.	30 minutes
<b>16</b> - 1:15 PM	Reducing resistance: Body roll.	15 minutes
<b>17</b> – 1:30 PM	Propulsion: End of stroke position.	30 minutes
<b>18</b> – 2:00 PM	Propulsion: The power-phase.	30 minutes
<b>19</b> – 2:30 PM	Propulsion: Initial actions.	30 minutes
<b>20</b> - 3:00 PM	Recoveries.	30 minutes
<b>21</b> – 3:30 PM	Kicking.	15 minutes
<b>22</b> – 3:45 PM	Make-up topics. Questions and answers.	30 minutes
4:15 PM	End of seminar.	